ГОЏИ - СВЕТИОТ ГРАЛ ВО ЗДРАВАТА ИСХРАНА
Не постои друго растение со толку многу антиоксиданси, аминокиселини, есенцијални масни киселини, минерали, витамини и други корисни состојки. Затоа гоџи е супериорно овошје!
Содржи 18 амино киселини, дури шест пати повеќе отколку што има во матичниот млеч, кој се смета за супер-храна! Од нив, дури осум се есенцијални, односно се незаменливи бидејќи не се синтезират од човечкото тело,
Дури 21 минерал, меѓу кои антиканцерогениот германиум, потоа содржи калциум, калиум, железо, фосфор, натриум, цинк, селен, јод и други,
29 видови есенцијални масни киселини, кои се потребни за да се одржи производството на хормони за правилно функционирање на мозокот и нервниот систем,
6 основни витамини: Ц (500% повеќе отколку во портокалите), комплекс Б витамини неопходни за претворање на храната во енергија (Б1, Б2, Б6), потоа витамин E (ретко го има во овошјето) и провитамин А (исто колку и во морковите),
повеќе протеини отколку интегралната пченица (13%),
Циперон, кој благотворно делува на срцето и крвниот притисок и ги ублажува менструалните симптоми,
полисахариди,
солаветивоне, моќно антигабично и антибактериско соединение,
Физалин, активна состојка која штити од леукемија и хепатитис Б,
Бетаин, соединение кое црниот дроб го користи за продукција на холин, кој ја смирува нервозата, ја подобрува меморијата и штити од замастување на црниот дроб. Бетаинот, исто така, го намалува ризикот од срцев удар и ја штити ДНК,
Комплетен спектар на антиоксиданси – каротеноиди, вклучувајќи бета каротен (подобар извор од морков) и зеаксантин (друг каротеноид кој ги штити очите). Гоџи е најбогат извор на бета-каротен од сите познати намирници,
Бета-ситостерол, анти-воспалителни агенс. Се користи и за намалување на холестеролот во крвта, за лекување на импотенцијата и бенигно зголемената простата (БПХ).